Historie

Sligro Food Group, sinds 1935 te Veghel

  •  

    1935

    Sligro Food Group is op 17 april 1935 opgericht als groothandel in margarine, vetten en oliën door Abel Slippens.

  •  

    1961

    In het jaar 1961 werd de eerste Sligro Zelfbedieningsgroothandel geopend. Dit vormde de basis voor het huidige netwerk van 50 Sligro-vestigingen in geheel Nederland. In die jaren vormden foodretailklanten de belangrijkste afnemerscategorie.

  •  

    1971-1986

    Sligro Food Group en overnames zijn historisch met elkaar verbonden. De eerste overname vond plaats in het begin van de zestiger jaren. Sindsdien zijn méér dan 100 overnames verricht.

  •  

    1987

    Verbreding (vers)assortiment ten behoeve van horeca door de overname van horecagroothandel Jan Louwers in Eindhoven.

  •  

    1989

    Sligro Food Group krijgt een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs.

  •  

    1992

    In 1992 werd met de overname van het Arnhemse familiebedrijf Wunderink de eerste horeca bezorggroothandel aan de groep toegevoegd.

  •  

    1996

    In 1996 werd de overname van Van Hoeckel afgerond, waarmee Sligro Food Group in het institutionele segment van de foodservicemarkt een belangrijke positie verwierf.

  •  

    2001

    Met de overname van Prisma Food Retail januari 2001, nam het belang van foodretail fors toe. Met ruim 300 supermarkten, die vier formules exploiteren, werden 400 werknemers en 325 miljoen euro omzet aan de groep toegevoegd. Daarmee werd op 16 november 2001 de omzetmijlpaal van 1 miljard euro doorbroken.

  •  

    2002

    Door de overname van EMTÉ (toen nog EM-TÉ) Supermarkten mei 2002, werd Sligro Food Group voor het eerst met eigen supermarkten actief.

  •  

    2004

    In het jaar 2004 vond de overname van de foodservice groothandel VEN plaats. VEN realiseerde in 2004 227 miljoen euro omzet met 900 medewerkers. De overname van VEN betekende een belangrijke versterking van de positie van het merk Sligro in de foodservice.

  •  

    2008

    Op 21 september 2008 nam Koen Slippens, kleinzoon van de oprichter Abel Slippens, het CEO-stokje over van zijn neef Abel Slippens. Sinds 1998 is Koen Slippens werkzaam bij Sligro Food Group.

  •  

    2010-2011

    In 2010 werd gestart met de integratie van de supermarkten binnen de EMTÉ formule, waarvan zowel filialen als franchisewinkels. In 2010 werd Sanders Supermarkten overgenomen. Sanders had met 22 supermarkten in de regio Twente een sterke marktpositie. Deze supermarkten werden in 2011 omgebouwd naar EMTÉ.

  •  

    2012

    In 2012 werd de overname van Van Oers gerealiseerd. Op sommige zaken moet je lang wachten, want de tweede generatie Slippens ondernam al de eerste pogingen Van Oers in te lijven.

  •  

    2014

    In januari 2014 is Rooswinkel Horeca Groothandel in Roermond toegevoegd aan de Groep. Rooswinkel is al meer dan 40 jaar totaalleverancier voor de kleinhoreca, seizoensbedrijven en institutionele klanten en heeft een sterke positie opgebouwd in de regio Zuidoost Nederland. Dit sluit naadloos aan bij de foodserviceactiviteiten van Sligro Food Group. De activiteiten van Rooswinkel worden ondergebracht bij Sligro Roermond en de Sligro Bezorgservice in Venray.

  •  

    2014

    Op 20 oktober 2014 was het 25 jaar geleden dat Sligro Food Group N.V. - destijds Sligro Beheer N.V. - naar de beurs ging om verdere groei te financieren. De afgelopen 25 jaar kunnen het best getypeerd worden door het begrip ‘waardecreatie’. Over de 25 jaar werd namelijk een gemiddeld samengesteld rendement van 17% per jaar gerealiseerd.

  •  

    2015

    In het jaar dat Sligro Food Group haar 80-jarig bestaan vierde nam Huub van Rozendaal afscheid. Ruim 24 jaar was hij CFO van het bedrijf. Hij is opgevolgd door Rob van der Sluijs. Bekijk het filmpje over zijn afscheidsreceptie op het Youtube kanaal van Sligro Food Group.

  •  

    2015

    In 2015 heeft Sligro Food Group de aandelen van CaterTech - de moedermaatschappij van Bouter B.V. - overgenomen. Bouter is gespecialiseerd in advisering, ontwerp, levering, inrichting en onderhoud van professionele keukeninrichting, apparatuur en koel-vries techniek.

  •  

    2016

    Met de overname, begin 2016, van de groothandelsactiviteiten van De Kweker in Purmerend en Texel kwam het aantal Sligro Zelfbedieningsgroothandels op 50. De Kweker richt zich op restaurants, cafés en kleinschalige catering, en dat sluit naadloos aan bij activiteiten van de Groep.

  •  

    2016

    Begin 2016 werd het Belgische JAVA Foodservice overgenomen. JAVA Foodservice richt zich op de marktsegmenten institutioneel, bedrijfscatering en een aantal hotelketens. Deze overname is een belangrijke stap in de ambitie van de Groep om een toonaangevende speler te worden in de Belgische foodservice markt.

  •  

    2016

    Op 30 november opende koningin Mathilde van België het ZiN Inspiratielab van Sligro in Veghel. Een unieke inspirerende omgeving van 3.000 m2 waar events, bootcamps en alles wat denkbaar is om klanten te inspireren en kennis te delen zal plaatsvinden.

  •  

    2017

    In januari 2017 kondigde Sligro Food Group de overname aan van de Belgische groothandel ISPC. ISPC heeft twee gecombineerde zelfbedienings- en bezorgvestigingen in Gent en Luik en een groothandel in verse vis te Brussel. Hiermee versterkt Sligro Food Group haar positie in België.

  • Door de langjarige combinatie van overnames en van een autonome groei, die de totale marktgroei overtrof, is Sligro Food Group uitgegroeid tot een speler die op alle hoofdsegmenten van de foodretail- en foodservicemarkten in Nederland actief is.