Halfjaarcijfers 2022

Omzet en resultaat herstelt, dividendbeleid wordt hervat

21 juli 2022 - De omzet van de Groep over het eerste halfjaar 2022 bedroeg € 1.129 miljoen, een toename van 43,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2021 (Q2: toename van 43,7%). De Ebitda van de Groep nam toe met € 30 miljoen naar € 65 miljoen. De nettowinst over het eerste halfjaar bedraagt € 23 miljoen.

Koen Slippens, CEO: "Het herstel van onze afzetmarkten in Nederland en België was al zichtbaar in het eerste kwartaal en kreeg een krachtig vervolg in het tweede kwartaal. Dat werd deels gedreven door een oplopende prijsinflatie (ca. 7% in het eerste halfjaar), maar daarnaast ook een forse volumetoename. Hoewel het peil van het consumentenvertrouwen in Nederland en België anders doet vermoeden, liepen de bestedingen in de horeca, pretparken en uitgaansgelegenheden maand na maand verder op. Ook de evenementenbranche draaide weer op volle toeren.

Wij zijn zeer verheugd met dit krachtige herstel, al brengt het enorme opschalen ook grote operationele uitdagingen met zich mee. Het oplossen van schaarste in de supply chain, personeelstekorten, tekorten in transport en het verwerken van de hoge inflatie op producten en diensten, vraagt alle aandacht en inzet van onze mensen en partners. Onze klanten worden met soortgelijke problemen geconfronteerd. Wij hebben een enorme waardering voor onze klanten, collega’s en partners die onder deze omstandigheden elke dag gaan voor het beste resultaat, ook al is dat niet altijd op het niveau wat we idealiter met elkaar nastreven.

Ook in onze resultaten zijn de genoemde effecten duidelijk zichtbaar. Omzet, marge en kosten namen allen stevig toe, maar we wisten per saldo het nettoverlies exclusief boekwinst van € 7 miljoen van vorig jaar om te buigen naar een nettowinst exclusief boekwinst van € 7 miljoen over de eerste jaarhelft. Daar kwam de onbelaste boekwinst op de verkoop van ons belang in Smeding van € 16 miljoen nog bovenop.

Door de combinatie van herstel van het resultaat en versteviging van onze financiële positie, zien wij weer ruimte voor hervatting van ons dividendbeleid. We hebben besloten later dit jaar een interim dividend van € 0,30 per aandeel uit te keren.

Voor de tweede jaarhelft gaan wij niet uit van een forse impact van een recessie noch COVID, al weten we wat we moeten doen mocht dat toch het geval zijn. De aandacht zal vooral uitgaan naar het stabiliseren van de operatie na de turbulente herstart. Dit zal ook de kostenbeheersing ten goede komen. Wij gaan met een positief gevoel en veel energie de tweede jaarhelft in, want het gaat goed, maar niet vanzelf!”

Klik hier voor het volledige persbericht

Wilt u persberichten van Sligro Food Group voortaan per e-mail ontvangen?
Mail dan uw naam, adresgegevens en het e-mailadres naar Charissa Kleij: ckleij@sligro.nl