Succesvolle vierde editie 'Samen op weg naar duurzaam'

ZiN Inspiratielab stond op 23 november in het teken van duurzaamheid. 123 foodprofessionals bezochten de vierde editie van ‘Samen op weg naar duurzaam’. Een dag vol nieuwe inzichten, interessante ontmoetingen en lekkere en duurzame innovaties. 

De dag werd geopend door Dries Bögels, CCO van Sligro Food Group. Hij vertelde over het belang van duurzaamheid binnen de foodservice en welke keuzes Sligro Food Group daarin maakt. Ook introduceerde hij de eerste plasticvrije koffiebeker tijdens het event. Deze plasticvrije wegwerpbeker voldoet aan de eisen van de SUP-wetgeving. Een mooie nieuwe innovatie dus!

De keynote spreker van de dag was Kees-Willem Rademakers, docent en onderzoeker logistiek bij de Hogeschool van Amsterdam. Hij nam het publiek mee in zijn visie over de logistiek in de foodservice. Hij is ervan overtuigd dat logistiek aan de basis ligt om mensen in stedelijke regio’s in de toekomst te kunnen blijven voeden en de leefbaarheid te verbeteren. 

Na de keynote namen de foodprofessionals deel aan verschillende masterclasses. De deelnemers konden vragen stellen over de SUP-wetgeving, werden voorbereid op het vele werk van de CSRD of proefden Oerhollandse gerechten van de chef. Daarnaast was er een exclusieve masterclass, onder leiding van Lucas Simons, waarmee je aan de slag ging om grote, complexe duurzaamheidsuitdagingen te begrijpen en aan te pakken. 

Na de masterclasses was het tijd om rond te lopen op het XL Meet&Greet plein in de zelfbedieningsgroothandel. Bijna dertig leveranciers stonden klaar om de foodprofessionals te voorzien van een vegan bitterbal, vegan kibbeling of een stukje natuurvlees. 

Tot slot sloot Joël Broekaert, restaurantrecensent en culinair journalist bij NRC, de dag af met zijn visie op duurzaamheid. Duurzaamheid hoeft niet alleen maar vegetarisch en biologisch te zijn, maar verhoudt zich juist ook tot mooie, oude ambachtelijke tradities. Zijn boodschap was duidelijk: Hoe kunnen we samen zorgen dat we de wereld een klein beetje beter maken? 

Een mooie waardevolle dag voor 123 foodprofessionals. Op naar de vijfde editie! 

Terugblik